Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD’in askeri beyni Duri 'öldürüldü'

Saddam Hüseyin’in eski yardımcısı ve IŞİD’in askeri yapılanmasının beyni olarak bilinen İzzet İbrahim Duri’nin öldürüldüğü öne sürüldü. Duri, 2003'teki işgalden bu yana ABD'nin en çok arananlar listesindeydi.



Irak'ın Selahaddin Valisi Riad el Cuburi, Duri'nin öldürüldüÄŸünü doÄŸruladı. Cuburi'nin verdiÄŸi bilgiye göre, Duri Tıkrit yakınlarında Irak güvenlik güçleriyle girdiÄŸi çatışmada öldürüldü.

Iraklı makamlar, Duri’nin öldürülmesinin IŞİD’e önemli bir darbe olduÄŸunu söylüyor.

IŞİD'den önce Saddam Hüseyin

IŞİD’in Musul kentini geçirmesinin ardından Duri’nin örgüte destek verdiÄŸi iddia ediliyordu. Saddam Hüseyin dönemindeki eski komutanların bazılarının IŞİD’e askeri eÄŸitim verdiÄŸi ve saldırılarını yönettiÄŸi de iddialar arasındaydı.

Saddam döneminde Irak Devrim Komuta Konseyi ve Irak CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı olarak görev yapan Ä°zzet El-Duri rejimin iki numaralı ismi olarak biliniyordu. 2006'da Saddam Hüseyin'in idam edilmesiyle Irak'ta yasaklı Baas Partisi'nin lideri oldu. Amerika'nın en çok arananlar listesinde üst sıralarda yer alan Duri için ABD 10 milyon dolar ödül de koymuÅŸtu.

Duri'nin öldürüldüÄŸüne iliÅŸkin haberler 2004 yılında da çıkmış ancak sonra öldürülen kiÅŸinin Duri olmadığı anlaşılmıştı.

Kaynak: Reuters, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.